monalisa.com.pl

monalisa – moda, uroda, zdrowie

rodzaje diet
Zdrowie

Jak najskuteczniej schudnąć? – rodzaje diet

Gdy nachodzi nas myśl, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zastanawiamy się jak zrobić to w sposób skuteczny i w miarę trwały? W Internecie i książkach poświęconym zdrowemu żywieniu można znaleźć bardzo wiele diet, które różnią się przyjmowanymi kaloriami oraz budową jadłospisu. Jednak jakie diety są najskuteczniejsze? Warto poznać ich kilka rodzajów, by dopasować do siebie najbardziej odpowiednią.

Rodzaje diet

Dieta jednoskładnikowa lub też określana jako dieta owocowa albo warzywna. Można do tego dodać również produkty mleczne. Dieta polega na przyjmowaniu tylko jednego produktu przez cały czas stosowania np. dieta kapuściana, jabłkowa albo ananasowa. Pomaga monitorować dokładnie to co jemy oraz ile, przy tym dostarcza się organizmowi sporo korzystnych witamin zawartych w owocach albo warzywach. Dieta ta posiada jednak kilka wad, które sprawiają, że przez dłuższe stosowanie dany sposób odżywiania staje się niezdrowy. Organizmowi zaczyna brakować innych pełnowartościowych składników, chociażby białka, którego nie znajdzie się w owocach albo warzywach. W ten sposób nie dostarczamy sobie również żelaza, wapnia albo takich witamin jak B12 albo D. Stosując dietę mleczną może wtedy dojść do nadmiernego braku w jadłospisie błonnika oraz składników mineralnych.

Dieta Montignaca, inaczej nazywana rozdzielną dzieli produkty spożywcze pod kątem indeksu glikemicznego. Podczas stosowania tego rodzaju diety nie można łączyć produktów węglowodanowych o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami. Z rodzaju diet rozdzielnych wyróżnia się także diety Diamondów lub Haya, które skupiają się na nie łączeniu białek z węglowodanami.

Dieta białkowo-tłuszczowa to dieta niskowęglowodanowa, która skupia się na dostarczaniu organizmowi sporej ilości tłuszczu oraz białka, a ograniczaniu węglowodanów. Trzeba być świadomym tego, że w tej diecie brakuje błonnika oraz sporej ilości witamin, co sprawia, że nie powinna być ona stosowana przez długotrwały czas. Przy tym zawiera sporo tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz cholesterolu pokarmowego. Przewlekłe stosowanie takiej diety może niekorzystnie wpływać na czynniki ryzyka miażdżycy.

Skuteczna i łatwa w utrzymaniu dieta

Dieta niskoenergetyczna polega na redukcji masy ciała za pomocą spożywania mniejszej ilości kalorii dziennie. Przelicznik tego ile kalorii powinno się spożywać zależy od bardzo wielu czynników: płci, masy ciała, wzrostu albo stanu zdrowia. Deficyt kaloryczny sprawia, że odchudzanie staje się łatwiejsze. Organizm nie przyjmuje nadmiernej ilości kalorii przez co nie tyje. Niskokaloryczna dieta powinna zawierać podstawowe składniki pokarmowe, takie jak węglowodany, tłuszcz oraz składniki mineralne i witaminy. Podczas stosowania tej diety powinno się przestrzegać tzw. „pustych kalorii”, ponieważ wtedy łatwo o podjadanie.